facebook tracking
Intervju: Olle Johansson 

”I sjätte klass sa jag att jag skulle bli nätverkstekniker”

 

Olle Johansson är född i Tyringe utanför Hässleholm och bor numera i Jönköping. År 2012 och 2018 har han varit nyanställd på Candidator. Både tidigare och däremellan har han bott på många orter i Sverige och tagit med sig erfarenheter från arbete på flera företag, men han har inte lämnat området som nätverkstekniker.

I sjätte klass sa jag att jag skulle bli nätverkstekniker. Det var innan jag visste vad det var, och nu sitter jag här som senior nätverkstekniker. Jag gick tekniska programmet med IT-inriktning på gymnasiet, ändå var det först när jag tagit studenten och pluggade vidare inom datanätverk i Jönköping som jag insåg hur bra rollen som nätverkstekniker faktiskt passade mig. Jag har ett tekniskt intresse och jag har alltid gillat att skruva och greja. Jag började också lana tidigt, långt innan det var mainstream.

 

Olles karriär började i firstline men ganska snabbt kom han in på banan som nätverkstekniker. Det var på Logica/CGI det började, och vid sidan om tiden på Candidator är det också där som Olle lagt största delen av arbetslivet.

Hos en tidigare arbetsgivare satt jag i ett transisionsprojekt för en kund som senare gick över till Candidator. Det var första gången jag hörde talas om Candidator, så jag blev nyfiken och kollade upp företaget. Då bodde jag i Borås och eftersom att jag var sugen på att göra något nytt så sökte jag mig hit till Candidator i Alingsås. Jag gick från ett företag som var mellan 4 000–5 000 medarbetare i Sverige och 40 000 globalt. När jag kom in på Candidator var vi ca 70 personer. Då var jag öppen för allt, men vi insåg ganska direkt att det var närverk som jag skulle arbeta med. Det var de jag var bäst på och jag började i gruppen som heter iPlace-Core.

 

Efter en hektisk tid på jobbet och mycket på hemmaplan slutade Olle på Candidator. Han bodde då i Göteborg och valde ett jobb närmare hemmet för att slippa pendla och få mer tid med familjen. Åter igen blev rollen nätverkstekniker. Detta var 2014 och när Olle 2018 började på Candidator igen hade han hunnit flytta från Hisingen i Göteborg till Jönköping.

Efter att jag slutade på Candidator gjorde en kollega, Kalle Carlbark, några försök att få tillbaka mig men det var aldrig riktigt läge. En dag var det min tidigare Chef, Christer Johannesson, på Candidator som hörde av sig och frågade om jag ville komma tillbaka. Jag var skeptisk men de behövde någon som var inarbetad, så jag tog mötet med Christer som åkte till Jönköping för att träffa mig. När jag fick höra om utvecklingen som skett på företaget sedan jag slutade blev jag intresserad och sa ja, jag hade ju trots allt saknat arbetsplatsen.

Jag kom tillbaka nu i augusti 2018 och Candidator har vuxit och förändrats under tiden jag var iväg. Gruppen iPlace-Core har brutits isär för att fokusera på olika områden och strukturen är mycket tydligare. Det gör att det känns helt annorlunda att komma tillbaka, jag behöver struktur på jobbet och nu har vi en mycket tydligare organisation. Den största likheten då och nu är att vi har väldigt snabba beslutsvägar!

 

Det Olle tycker är extra givande med att ha varit på stora globala företag är att ha sett en annan byråkrati. Ofta var det många steg upp till ledningen och det tog lång tid att få igenom beslut. Genom att vara på andra företag kunde Olle också se med nya ögon på allt som är bra på Candidator.

Det som lockade mig att komma tillbaka var roligare arbetsuppgifter, att kunna fördjupa mig i uppgifter rent tekniskt. Efter uppdelningen av gruppen iPlace-Core blev detta möjligt. Att man kan påverka mycket här på Candidator, både större beslut och sin egen roll gjorde också att jag tackade ja igen.

I början av mitt arbetsliv sa jag ”jag arbetar med allt inom nät”. Det området har krympt mycket, jag har nischat mig och nu arbetar jag enbart med utvecklingen och drift av nätverk i datacentermiljöer. I min grupp är vi 14 personer i Sverige och Norge som arbetar med Candidators datacenter nätverk. Vi arbetar med bottenplattan i hallarna kan man säga. Sedan har vi våra kollegor i gruppen iPlace-Net som också arbetar med nät men mot våra kunder och deras IT-miljöer.  

Just nu arbetar vi med att sätta upp ett nytt datacenter i Norge och nätverket dit. När man sätter upp nya nätverk i ett datacenter går den största delen av tiden åt till planering. Att välja utrusning, operatörer för förbindelserna, vilka modeller som ska användas och den ekonomiska biten. Just nu är det inte så mycket konfiguration, det kommer i slutet när man har ritningen klar.

Sedan står hela branschen inför ett paradigmskifte. Fram tills nu har branschen byggt på teknik som utvecklades på 80- och 90-talet. Det förändras och det kommer så mycket nytt, det hänger ihop med digitaliseringen. Man kan nästan glömma allt man lärt sig och lära sig på nytt igen. Det är en spännande framtid och i mitt yrke blir man aldrig fullärd eller klar. Jag jobbade med en person som varit CCIE i 30 år och han säger alltid att varje dag har han lärt sig något nytt, och varje dag inser han hur lite han egentligen kan. Det kan jag bara stämma in i!

 

Olle rekommenderar absolut andra att söka sig till Candidator och nämner många anledningar till det. Företaget är expansivt och nytänkande, och ligger långt fram i den tekniska utvecklingen. Man får vara med och påverka mycket och man har stora möjligheter att anpassa sin egen roll. När Olle själv inte arbetar lägger han sin tid på familjen.

När jag inte jobbar är jag med familjen, min fru och min son. Vi gör ofta aktiviteter som vi kan göra ihop, hela familjen tillsammans. Något vi gillar är att åka på roadtripp, vi gillar storstäder och just nu är Stockholm favoritdestinationen. Min kusin bor i Sundbyberg i Stockholm, och jobbar faktiskt på Candidator i Stockholm så dit åker vi gärna och hälsar på.

olle.johansson@candidator.se

Jobbar du redan på Candidator DGC?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@candidator.se
Teamtailor

Employer branding från Teamtailor